16 dec.

Gyakori láb betegségek

Találatok: 22396

Rossz szokásunk, hogy panaszainkkal csak akkor fordulunk orvoshoz, mikor már nagy a baj. A láb betegségek gyakran hosszú évek alatt alakulnak ki, de a kezdetben még csak kellemetlen tünetek, végül munka- és mozgásképtelenné is tehetnek bennünket. Miért várjunk addig, míg csak a műtét marad, ha egy talpbetét is segíthetett volna?

Az alábbi ísmertető megtudhatjuk miért alakulnak ki, hogyan ismerhetőek fel, miként kezelhetőek?

BütyökBütyök

A harántboltozat lesüllyedésével kezdődik, amitől a lábfej szétterül, a lábközépcsont és az ujjpercek egymáshoz képest szöget zárnak be. A nagylábujjat a hozzá tapadó erős inak a kettes ujj felé húzzák. A kezeletlen betegség idővel az öregujj ízületének elváltozását okozza, csont- és porckinövések is képződhetnek, melyek a jellegzetes képet létrehozzák  A deformálódott ízület fájdalmasan be is gyulladhat, mivel a cipő a kiszélesedett előlábat nyomja…

Kezelés: A betegség korai szakaszában megfelelően kiképzett belsejű cipő vagy a harántboltozatot megemelő talpbetét viselésével csökkenthetők a panaszok, a gyógyulást elősegítheti az éjszakai lábujjsín viselése is. A gyulladás elkerüléséhez érdemes olyan cipőt viselni, amely a lábujjaknál kellően tág, nem szorítja, dörzsöli a bütyköt. Később többnyire már csak a műtéti beavatkozás segíthet.


Sarokcsőr

A lábboltozat megfelelő kialakulását és megtartását egy a talpunkon végigfutó vaskos szalag is segíti, amely terhelésre rugalmasan megfeszül, csökkenti a talpra nehezedő súlyt. Amennyiben ezt, a sarokcsontnál eredő szalagot a normálisnál nagyobb terhelés éri, az a csonthártya gyulladásához, majd pedig a szalag meszesedéshez, a röntgenképen látható kis csonttüske vagy csőr kialakulásához vezethet.

Kezelés: A túlterhelést okozhatja a láb megváltozott formája, például lúdtalp, többletsúly, nem megfelelő lábbeli, de például az is, ha egyszerre túl sokat gyaloglunk, legtöbbször ezek kombinációja. A megelőzéshez, gyógyuláshoz fontos figyelnünk a megfelelő testsúlyra, az edzettségünknek megfelelő terhelésre, az egészséges lábbeli kiválasztására, szükség esetén talpbetét használatára.


Lábközépcsontfájdalom (metatarsalgia)

A betegségre jellemző, hogy mikor talpunk a földhöz ér, lábfej fájdalom jelentkezik. Akkor alakul ki, ha a lábközépcsont elülső részei hosszabb időn keresztül erős nyomásnak vannak kitéve, s a talp alsó, párnázott része nem nyújt elegendő védelmet.

Kezelés: Kerülni kell azokat a lábbeliket, amelyek túlságosan összeszorítják a lábujjakat, s a párnázott talprészt is szűk területre szorítják (pl. magas sarkú cipő). Mivel a nehéz fizikai munkát végzőknél is jelentkezhet a  betegség, különösen ügyelni kell a megfelelő "munkacipő" megválasztására. A kor előrehaladta miatt kialakuló panaszok lúdtalpbetéttel enyhíthetők. Ha pedig ízületi gyulladás felelős a lábfej fájdalom miatt,ortopéd szakorvoshoz kell fordulni.

Hallux rigidus

A bütyökhöz hasonló elváltozás, amely szintén a nagylábujjat, s annak ízületét érinti. Jellemzően idősebb korban alakul ki, mikor a porckopás következtében a nagylábujj mozdíthatatlanul, gyulladt, fájdalmasan merev állapotba kerül. A betegség minden mozdulatnál, minden lépésnél fájdalmat okoz, megnehezítve ezzel a járást.

Kezelés: A panaszok csökkentésének egyik módja, ha a beteg ízület mozgását egy méretre szabott alátámasztással sikerül minimalizálni. Gyakran segít, ha az ízületet műtéti úton átöblítik, és a fölösleges, degenerálódott csontdarabkákat eltávolítják. Ezen kívül a nagy lábujjat kompletten is el lehet merevíteni. Egy új-inkább még kísérleti-lehetőség pedig a műízület beépítése.


Knick-senkfuss ( bokasüllyedés)

A láb ilyen jellKnicksenkfussegű megbetegedésénél a boka befelé dől,  másrészt lesüllyed. Ez a két jelenség legtöbbször együtt lép fel. Gyakran előfordul, hogy már kisgyerekeknél jelentkezik a probléma, és egy később eltűnik. Amennyiben hosszabb ideig fennáll, akkor a láb természetellenes megterhelése miatt például ízületi porckopást, akár súlyos panaszokat is eredményezhet.

Kezelés: A fájdalmas probléma észlelésekor lehetőleg korán lúdtalpbetétekkel érdemes próbálkozni. A következő lehetőség a speciális és a méretre készített (ortopéd)  cipő. A végső megoldást jelentheti a műtéti út: Az ortopéd szakorvos korrekciós műtéttel változtathatja meg a lábtő csontjainak helyzetét - vagy elmerevítheti az alsó ugróízületet.

Közvetlen kapcsolatfelvétel:


Dr. Elek Emil Miklós
Ortopéd szakorvos-gerincgyógyász
Telefonos egyeztetés, konzultáció
(minden hétköznap 18-19 óra között)
Mobil: (06 20) 455 3808,
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Elek Emil Miklós Gerinc Szakorvos

Gerincgyógyászati sürgősségi ellátás

(akár 24 órán belül)
Tel.: 06 20 455 3808
------------------------------------------

Rendelés, bejelentkezés

------------------------------------------
BUDAPEST

Diagnoptika rendelő
Budapest, Vajda Péter u 43.

Rendelés:
kedd-csütörtök délután

Bejelentkezés
Tel.: 06-1/785-7521
10-18 óra között
E-mail:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
BUDAKESZI

Ortopédiai Magán Szakrendelő
és Gyógyászati Segédeszköz Szaküzlet
2092 Budakeszi Fő u 43-45
Átrium Üzletház

Rendelés:
szerda délután

Bejelentkezés
Tel:06-20-389-2728
10-18 óra között
BUDAÖRS

Medical-Diag. System Kft.
2040 Budaörs, Szabadság u. 14.

Rendelés és lökéshullám kezelés:
hétfő délután

Bejelentkezés
+36-30/6967-917
+36-23/428-515
Hétfő, csütörtök 14-18 óra
Kedd, szerda, péntek 8-12 óra

 

Tetejére