09 jan.

Laza ízületek, avagy az ízületi lazaságról…

Category: Gerinc kopásos
Találatok: 6610
Gyakori panasz, helyesebben észrevétel a szülők részéről a gyermek-ortopéd orvosi konzultációk alkalmával, hogy gyermeküknek lazák az ízületei, (általában térd, boka, ritkábban könyök, csukló ízületek kerülnek szóba) mi a teendő…
Érdemes tehát kicsit elidőzni a témánál, hiszen a ismétlődő esetek is azt támasztják alá, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés.

Mi is az ízületi lazaság...?

Az ortopéd gyakorlatban az ízületek mozgási pályáját szögekben határozzuk meg, tehát egy adott ízület "lazaságát" (szakirodalomban inkább a kóros mozgathatóságot szokták említeni) akkor mondhatjuk ki, ha a mozgása meghaladja az adott korra és nemre meghatározott ízületi mozgásterjedelem mértékét...
Ha ez a fizikailag vizsgálható ízületek többségéről elmondható, akkor kimondható "laza ízületűség , mint diagnózis.
Fontos megemlíteni, hogy nem balesetet, esetleg műtét után kialakult lazaságról beszélünk, mely egy adott ízületet érinthet, hanem általános lazaságról (latinul hypermobilitásról) van szó, mely jobbára szalagok, vagy az ízületet mozgató izmok lazaságából fakad, így több ízületet is érinthet.

Szögezzük le, mindjárt az elején, hogy általában ártalmatlan jelenségről van szó, mely gyermekeknél gyakoribb, és korral fokozatosan megszűnik. (Zárójelben jegyzem meg, hogy két örökletes kötőszöveteket is érintő betegségnél -az Ehlers-Danlos szindrómánál, valamint a Marfan szindrómánál-ez nem igaz, azonban e két - ritka- kórkép ismertetése egy későbbi összefoglaló célja lehet.)
A gyerekek ízületei egyébként is sokkal lazábbak a felnőttekénél, panasz (valamilyen fájdalom) pedig csak kevesebb, mint 10%-ban alakul ki az egyébként az átlagosnál lazább ízületűnek minősíthető gyermekeknél.

Nem szükségszerű velejárója, de ugyancsak gyakori „panasz” lehet bizonyos ízületek ropogása, roppanása, mely többnyire szintén ártalmatlan jelenség, azonban sokszor még a fiatal felnőtt korban is fennáll. Teendőt többnyire ez sem igényel, amennyiben más panaszt nem okoz.

Ha az általános ízületi lazaság nem vezet valamely ízület visszatérő ficamához, általában orvosi szakvéleményezésen kívül nincs teendő. Többnyire az izomzat és szalagrendszer erősítése, esetleg fizioterápiás kiegészítő kezelés elegendő.
Ha ficamodás (luxatio) , különösen, ha visszatérő jelleggel alakul ki, akkor viszont célszerű ortopéd szakorvosi segítséget kérni. Szerencsés esetben a kérdéses ízület külső rögzítővel történő megtámasztása, esetleg célirányosabb gyógytorna segíthet, de ezekben az esetekben akár műtét is szükségessé válhat.

Közvetlen kapcsolatfelvétel:


Dr. Elek Emil Miklós
Ortopéd szakorvos-gerincgyógyász
Telefonos egyeztetés, konzultáció
(minden hétköznap 18-19 óra között)
Mobil: (06 20) 455 3808,
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Elek Emil Miklós Gerinc Szakorvos

Gerincgyógyászati sürgősségi ellátás

(akár 24 órán belül)
Tel.: 06 20 455 3808
------------------------------------------

Rendelés, bejelentkezés

------------------------------------------
BUDAPEST

Diagnoptika rendelő
Budapest, Vajda Péter u 43.

Rendelés:
kedd-csütörtök délután

Bejelentkezés
Tel.: 06-1/785-7521
10-18 óra között
E-mail:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
BUDAKESZI

Ortopédiai Magán Szakrendelő
és Gyógyászati Segédeszköz Szaküzlet
2092 Budakeszi Fő u 43-45
Átrium Üzletház

Rendelés:
szerda délután

Bejelentkezés
Tel:06-20-389-2728
10-18 óra között
BUDAÖRS

Medical-Diag. System Kft.
2040 Budaörs, Szabadság u. 14.

Rendelés és lökéshullám kezelés:
hétfő délután

Bejelentkezés
+36-30/6967-917
+36-23/428-515
Hétfő, csütörtök 14-18 óra
Kedd, szerda, péntek 8-12 óra
Tetejére