Derék- és hátfájás

Derékfájdalom (lumbágó): Tíz felnőtt emberből nyolc számára okozott már problémát a derékfájás, azaz lumbágó. A háttérben sokféle ok állhat.

Derékfájás – sokakat érintő probléma

Az ágyéki gerincszakasz különösen nagy erőbehatásoknak van kitéve, így nem csoda, hogy ez a gerinc legesendőbb, legsérülékenyebb szakasza. A derékfájások összefoglaló latin neve a lumbágó. A kellemetlen állapot nőket és férfiakat egyaránt érinthet, de nagyjából 50 éves kor fölött (a menopauzát esetleg kísérő csontritkulás miatt) a gyengébb nemnél magasabb az előfordulása.

Mi a derékfájás oka?

A lumbágó többnyire hirtelen mozdulatra, például helytelen emelésnél jelentkezik. Fő tünete a deréktáji fájdalom, amelyhez gyakran társul a gerinc melletti izmok merevsége. A fájdalom elkerülése végett ugyanis olyan kényszertartást veszünk fel, amelytől begörcsölhetnek az izmok, ez a görcs a spazmus. A fájdalom esetleg a csípőízületbe, a farizomzatba vagy az ágyékba sugározhat. A kínt fokozhatja egy-egy tüsszentés vagy köhögés.

A derékfájdalom hátterében nagyon sokféle ok állhat, például a növekvő testsúly (az elhízás vagy a várandósság), a gerinc melletti izomzat gyengesége, a porckorongok kopása, egyes gyulladásos folyamatok, a csontritkulás, (ritkán) bizonyos daganatok, az alhasi szervek megbetegedései és különböző lelki okok is.

Határterület

Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a fájdalmuk már elviselhetetlen, és a mozgásban is korlátozza őket. Jobb lenne, ha ezt nem várnánk meg, és minél hamarabb orvoshoz fordulnánk! Hogy milyen orvoshoz? A gerincgyógyászat az ortopédia, a reumatológia, valamint az ideggyógyászat és idegsebészet határterülete. Keressünk fel egy olyan szakorvost, aki jártas a gerincproblémák kezelésében!

Mint szakértőnk hangsúlyozza, a különböző alternatív gyógymódok (például a manuálterápia vagy az akupunktúra) sokat segíthetnek a panaszok enyhítésében, de mindenképpen javasolt először szakorvoshoz fordulni, aki felállíthatja a diagnózist. Mivel a derékfájdalomnak nagyon sokféle eredete lehet, először a kiváltó okokat kell feltérképezni.

Az orvosnál részletesen el kell mesélni, hol, mikor, milyen intenzitással jelentkeztek a panaszok, és hogy segít-e a fekvés, vagy nyugalmi helyzetben is érezhető a fájdalom. Ezután fizikális vizsgálat következik, majd szükség szerint röntgen, CT és MRI segítségével alkotnak képet az elváltozásról.

Fájdalomcsillapítás

A derékfájások egy része néhány nap alatt magától is elmúlik. Ebben az időszakban a kemény – de nem deszkakeménységű! – fekhelyen való pihenés a legfontosabb. Keressük meg azt a testhelyzetet, amely mellett a legenyhébb a fájdalom. Sokak számára az hoz enyhülést, ha fekvő helyzetben a lábukat lépcsőzetesen kicsit magasabbra helyezik. Ezzel tehermentesíthetjük a gerincet és megszüntethetjük a kényszertartást.

A megelőzés

Mivel a derékfájás sokkal inkább civilizációs ártalom, mint a természetes öregedéssel járó állapot, sokat tehetünk a megelőzésért, különösen, ha már volt lumbágónk, és szeretnénk elkerülni a kiújulását.

Sajátítsuk el a helyes testtartást! Ülés közben törekedjünk az optimális testhelyzetre: a lábszárunk zárjon be derékszöget a combunkkal, talpunk feküdjön a talajon; hátunkat tartsuk egyenesen. Ha ülő munkát végzünk, óránként álljunk fel öt percre! Alváshoz válasszunk olyan matracot, amely eltérő erővel tart ellen a törzs különböző részeinek. Ha lúdtalpasak vagyunk, használjunk megfelelő talpbetétet, a rossz alátámasztás ugyanis helytelen testtartást és így derékfájást eredményezhet.

Ha nehéz tárgyat kell felemelnünk, azt ne előrehajlással, hanem egyenes törzzsel tegyük! Ússzunk és sétáljunk sokat! Kerüljük a stresszt! A tartós feszültség ugyanis az izmokra is kiterjed.