Hátfájás, hátfájdalom

A Gerinc Ambulancia szolgáltatásait igénylő betegek igen komoly hányadának okoz panaszt a hátfájdalom, melyet gyakran nyaki, esetenként derék fájdalom is kíséri. Nem ritka azonban a karba, kézbe sugárzó fájdalom, vagy zsibbadásérzés sem.

Néhány gondolat erejéig érdemes elidőzni, hogy „korunk betegsége” a hátfájás milyen tényezőkre vezethető vissza, mik lehetnek okai, mennyire kell félnünk esetleges komolyabb következményektől.

Annak ellenére, hogy nap, mint nap találkozhatunk az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal-mint leggyakoribb kóroktani tényezővel –  kapcsolatos problémákat ismertető, a megoldásokat kereső cikkekkel, riportokkal, mégsem haszontalan röviden összefoglalni, a gerincgyógyász szemével láttatni, a hátfájás mögöttes problémáit, ill. az azokra adható megoldásokat, kezelési lehetőségeket.

Hátfájdalom leggyakoribb okai

Vegyük tehát sorra, mik lehetnek hátfájás mögött leggyakoribb okok:

  1. A gerinc funkcionális kapacitásának kimerülése, melyet úgy lehet legjobban jellemezni, hogy gerincünk teherbíró képessége, és a gerincoszlopot ért terhelések közötti egyensúly felborul, ezért a többnyire amúgy is satnya hátizomzat egyfajta görcsállapottal, azaz a beteg számára észlelhető kellemetlen fájdalommal reagál.
  2. Fiatalabb korban a gerinc szerkezetét érintő (alaki) változások, melyek közül a gerincferdülést, ill a juvenilis osteochondrosist, ismertebb nevén a Scheuermann betegség a kiemelésre érdemes.
  3. Felnőttkorban a porckorongok elfajulása, kopása okozhat jelentős panaszokat, melyek akár gerincsérv, gerinccsatorna szűkület formájában jelentkezhetnek.
  4. Idősebb korban számolni kell a csonttömeg megfogyatkozásából származó anyagcserezavarok következményeivel (osteopenia, osteoporosis), amely akár a csigolyák alakváltozását, sőt törését is eredményezheti, jelentős fájdalmak kialakulásával.
  5. Nem felejtkezhetünk meg a gerincünket felépítő csontok, porcok és szalagok gyulladásos eredetű betegségeiről sem (ide tartoznak a gerinc reumás eredetű gyulladásos betegségei, pld. a Bechterew betegség, csak hogy az egyik leggyakoribb változatot kiemeljük).
  6. Olykor számolnunk kell a gerincet érintő esetleges daganatos betegségekről sem. A jó- és rosszindulatú változatok is okozhatnak komoly, mély, állandó hátfájdalmakat, amelyek kivizsgálása és kezelése is komoly szakorvosi kihívás. Szerencsére a gerinc elsődleges daganatos betegségei ritkák, azonban más szervek rosszindulatú daganatai viszonylag gyakran képeznek a csigolyákban áttétet, így azok megjelenésével – elsősorban idősebb korban – a vizsgáló orvosnak számolnia kell.

Mit tehetünk hátfájdalom esetén?

Az első, nagyon fontos szakorvosi  – gerincgyógyászi –  feladat, hogy eldöntsük, nem valamely szervi probléma (pld. szív, tüdő, vagy más mellkasi szerv) megbetegedése e a tünetek oka, hiszen ez esetben minél gyorsabban más szakorvoshoz, adott esetben belgyógyászhoz célszerű a beteget irányítani. A beteg élet és munkakörülményeinek tisztázása, azok összevetése a panaszok megjelenésével sok esetben már fél diagnózis.

Okok között: stressz és ülőmunka

A napi nyolc, akár tíz órát is ülő munkával ( sokszor számítógép előtt) töltő, munkahelyi, egzisztenciális, esetleg párkapcsolati, vagy más stresszhelyzettel szembenéző beteg szinte biztosan találkozik a hátfájás valamilyen formájával.

Alapos kivizsgálás, diagnózis

Ha az elengedhetetlen, alapos  fizikális vizsgálat megerősíti a gerinc valamely megbetegedésének gyanúját, a következő logikai lépés annak tisztázása, hogy  a korábbiakban részletezett betegségek valamelyike jöhet e szóba, azaz felmerül e a gerinc statikáját, szerkezetét érintő betegség lehetősége. A kivizsgálás következő lépéseként jöhetnek szóba a különböző képalkotó vizsgálatok, elsősorban a RTG, mint leggyakoribb, legkönnyebben hozzáférhető vizsgálat. Ha szükséges, a későbbiekben CT, MRI vizsgálat, ha lágyrészeket (izom, bőr alatti kötőszövet) érintő folyamatra van gyanú, ritkábban, UH vizsgálat is szükségessé válhat.

Betegre szabott egyéni gyógymód kialakítása

A pontos diagnózis felállítása után szabad és lehet a betegre szabott, egyéni gyógymódot kialakítani, a beteggel egyeztetni. Szerencsére az életmóddal kapcsolatos, elsősorban a beteg izomzatát érintő funkcionális zavarok viszonylag könnyen gyógyíthatók, akár a komoly fájdalmak is jól, eredményesen karban tarthatók. A diagnózis felállítása után a fájdalom csillapítása többnyire gyógyszeres kezeléssel érhető el.

A gyulladáscsökkentők, ill. izomlazítók megfelelő kombinációja igen eredményes lehet, a szájon át szedett készítmények mellett gyakran kell az injekciós technikákhoz, vagy az infúziós kezelésekhez is nyúlni. A csökkenő fájdalmak mellett azután a megfelelően vezetett gyógytorna, illetve fizikoterápiás kezelések, masszázs,  (akupunktúra, jóga) is beléptethetők a beteg maradéktalan gyógyulásának érdekében.

Amennyiben valamely súlyosabb, gerincsebészi kezelést szükségessé tevő betegségre derül fény, haladéktalanul gerincsebészeti konzultáció is történik.