Táplálkozás-élettan (Dietetika)

A dietetika a táplálkozástudomány ismereteinek a legszéleskörűbb alkalmazása a prevenció (táplálkozással összefüggő betegségek megelőzése), és a gyógyítás (különböző betegségek diétája), valamint az egészséges étkezési szokások kialakítása, és különböző táplálkozási irányzatok megítélése (pl. reformtáplálkozás) terén.

A Gerincklinika Dietetika szolgáltatásai

Dietetikai szakkonzultáció

A szakkonzultáció azok számára javasolt, akik betegségük kapcsán szeretnének változtatni életmódjukon, étrendjükön dietetikus szakember segítségével.

Étrendi napló elemzés

Az étrendi-napló a dietetikai diagnosztika fontos része. Az Ön által rögzített 3 napos (két hétköznap és egy hétvégi nap) étrend elemzése és értékelése valós képet festhet arról, ha az étrend összeállítása, összetétele nem megfelelő és ezért nem sikeres pl. egy testsúlycsökkentő program, vagy nem szűnnek az étkezéssel összefüggő panaszok. Az értékelést követően, – amely során tápanyagszámító program segítségével elemezzük, hogy az elfogyasztott ételek energia-, és tápanyagtartalma mennyire felel meg az Ön egyéni szükségletének -, teszünk javaslatokat az ajánlott étrendi változtatásokra.

Étrend tervezés

A személyre szabott étrendek sikere abban rejlik, hogy az Ön nemének, korának, fizikai aktivitásának, táplálkozási szokásainak, esetleges betegségeinek figyelembevételével olyan étrendet tervezünk, amely a legoptimálisabb a szükségleteihez és étkezési szokásaihoz viszonyítva. Az étrend mellett receptleírásokat és összesített bevásárló listát is mellékelünk, hogy minél egyszerűbbé váljon az ételek elkészítése.