Videókonzultáció

Mi az a videókonzultáció?

Annak ellenére, hogy az orvos-beteg kapcsolat leghatékonyabb formája a személyes találkozás, majd az ezt követő fizikális vizsgálat, nem kerülhető ki, hogy napjainkban a beteg és orvosa más formában is kapcsolatba kerülhessen. A kissé szomorú aktualitást az is adja, hogy a jelenlegi vírushelyzet miatt sok esetben a személyes konzultáció több veszélyt jelenthet, mint amennyi nyereséget hozna. Azaz a kockázat nem áll arányban a nyereséggel. Előfordulhat, hogy a konzultálandó beteg nincs is olyan fizikai állapotban, hogy orvosával személyesen találkozzon. Szerencsére a telemedicina útján igen sokszor a beteg hathatós segítséget kaphat, betegségére vonatkozó tanácsokkal láthatjuk el, akár a gyógyuláshoz vezető utat is kijelölhetjük. Ha tovább kell más módon lépni (pl. a képalkotó vizsgálatok irányába), azt is kommunikálni tudjuk a beteg felé.

Az orvosnak és a betegnek nem muszáj személyesen találkoznia egymással, de okostelefon vagy számítógép segítségével kétirányú videó- és hang kapcsolatban kölcsönösen értékelni tudják a beteg panaszait és tüneteit, egyeztetnek a további teendőkről. Az esetek jelentős részében a páciens problémája ezen a módon megoldást is nyer, az elhangzott javaslatok tanácsok formájában. Komplexebb probléma esetén az orvos meggyőződik arról, hogy a páciens állapota indokolja-e, a további vizsgálatokat, vagy ellátást, amire az javaslatot is tesz.

Kinek lehet előnyös a videókonzultáció?

Bárkinek, aki akadályoztatva van a személyes megjelenésben.

 • tanácsadásra, megnyugtató szakvéleményre van szüksége,
 • nem tudják elhagyni otthonukat,
 • korábbi betegeim, akiknek kontrollra lenne szükségük,
 • meglévő betegségükkel kapcsolatban másodvéleményt, magyarázatot szeretnének kérni.
 • A koronavírus okozta helyzetben viszont azoknak is ajánljuk, akik
 • csak egyszerűen „otthon akarnak maradni”, hogy ne tegyék ki magukat a fertőzésveszélynek,
 • önmaguk vagy a velük érintkező hozzátartozóik a különösen veszélyeztetett korban vannak,
 • tömegközlekedéssel tudnának csak eljönni kórházunkba és ezt nem kockáztatják meg,
 • külföldön vagy vidéken élnek.

Hogyan működik a videókonzultáció?

A videókonzultáció folyamata nagyon egyszerű.

Először is be kell jelentkezni a rendelésre online:

 • A páciensünk az elekemildr@t-online.hu e-mail címre, vagy a Gerincambulancia Facebook oldaláról Messenger üzenet küldésével kérést küld felém videókonzultációra. Az üzenetben kérjük megadni nevét, telefon illetve Skype vagy Messenger elérhetőséget a videókonzultáció lefolytatásához.
 • A jelentkező e-mailre kapott megerősítésben visszajelzésként felajánlok 2 időpontot a konzultáció lefolytatására.
 • Amennyiben megfelel Önnek valamelyik időpont, azt kérem erősítse meg, így az időpont lefoglalásával megadja saját adatait, és a számlázáshoz szükséges adatokat. A páciens hozzátartozója is képes foglalást létrehozni a beteg nevében, és fizethet is helyette. Így a mai internetes lehetőségekben kevésbé járatos hozzátartozók is hozzájuthatnak ehhez a szolgáltatáshoz.
 • Ezt követi a szolgáltatás átutalással történő kifizetése. Az átutalásnak mindenképpen be kell érkeznie cégünkhöz a tervezett konzultációt megelőző legalább 2 órában.
 • cégnév: SANATIS Egészségügyi Szaktanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság
  adószám: 29121665-1-13
  számlaszám: Budapest Bank 10100792-41198900-01000003

Mit kell tenni a konzultáció előtti időszakban?

Amennyiben a páciensünk rendelkezik korábbi releváns dokumentumokkal a betegségével kapcsolatban (zárójelentés, ambuláns kezelőlap, leletek, röntgen felvétel, stb.), azokat szükséges feltöltenie a visszaigazoló e-mailre válaszolva. Kérjük, hogy ezeket a dokumentumokat a lehető legkorábban töltse fel, időt és lehetőséget adva az áttanulmányozásra.

Hogyan történik a konzultáció?

 • A konzultációt a megadott időpontban mindig az orvos kezdeményezi, a páciensnek csak annyit kell tennie, hogy a Skype vagy Messenger hívásra kattintva elindítja a konzultációt.
 • A konzultáció végén bármelyik fél lezárhatja a beszélgetést.

Mi történik a konzultáció után?

 1. Cégünk elektronikusan kiküldi a már korábban kiegyenlített szolgáltatási díjról a számlát a megadott e-mail címre.
 2. Amennyiben az orvos receptet írt, ahhoz a beteg kétféleképpen juthat hozzá:
  1. A kórház recepcióján a páciens vagy hozzátartozója átveheti.
  2. Budapest területén futár, vidékre postai kiszállítás által.

Milyen hosszú és mennyibe kerül a videókonzultáció?

A megkeresés típusától függően változó, 15 és 30 perc közötti a konzultáció időtartama. Igény esetén kisebb csúszást is tud kezelni. A szolgáltatás hétköznap 9-18 óra között, alkalmanként az árlistában feltüntetett díjon vehető igénybe.