Akupunktúra és derékfájdalom

Gerincambulanciánkon mindennapi munkánk során igen sokszor találkozunk olyan gerinc problémákkal, amelyek krónikus fájdalom szindróma képében mutatkoznak meg.

Az esetek egy részében olyan esetekről van szó, ahol pácienseink egy, vagy akár több gerincműtéten estek át, más esetekben pedig a probléma (pontosabban betegség) természeténél fogva nem jön szóba műtét, így konzervatív (nem sebészi) módszerekkel kell megküzdenünk a beteg fájdalmaival. Ha oki kezelést nem, vagy csak részben tudunk kínálni, a krónikus fájdalom szindrómák kezelésében – más módszerek mellet t- nagy segítségünkre van az akupunktúra.

Nem véletlen, hogy életmód központunk olyan munkacsoportot is alkalmaz, ahol rendkívül magas színvonalon, és egyben igen eredményesen alkalmazzuk az ősi kínai módszert, pontosabban annak a XXI. században is elfogadott változatát.

Magunk is azon a véleményen vagyunk, hogy a módszer nem egyformán eredményes az egyes betegeknél. A psycho-szociális faktorok sok esetben meghatározzák, hogy milyen eredményre számíthatunk az egyes betegeknél.

Angliában is igen kiterjedten alkalmazzák az akupunktúrát a gerincbetegek kiegészítő kezelésében, és a fenti megfigyelést statisztikáik alátámasztani látszanak. Tekintettel arra, hogy a módszer alkalmazásának, komoly finanszírozási vonzatai is vannak, az „ideális” azaz a kezelésre legeredményesebben reagáló betegcsoportok kiválasztásának komoly jelentősége van.

Annak érdekében, hogy eredményes kezeléseket alkalmazzanak, ill. a finanszírozást optimalizálják, széleskörű kutatásokat, ill. felméréseket végeznek az érintettek körében, mely arra is kiterjed, hogy a páciens „elfogadása” a módszert illetően milyen. Ez utóbbi ugyanis jelentős befolyással bírhat a kezelés eredményességére.

Szakrendelőnkben nem támaszkodhatunk – egyelőre – ilyen analízisekre, de minden esetben törekszünk gerincbetegeink panaszainak teljes körű felderítésre. Az elemző munkában a páciens psyches állapotfelmérése is megtörténik, ha szükséges szakember bevonásával… Ennek megfelelően jól behatárolható, hogy – akár az akupunktúrás kezelés vonatkozásában- kinél számolhatunk jó, és kinél szerényebb eredményekkel.

Reményeink szerint (az angliai vizsgálatok is erre irányulnak) mind a krónikus fájdalom szindrómák eredményes kezeléséhez, mind a fájdalom mechanizmusának megértéséhez közelebb juthatunk, a folyamatosan bővülő betegstatisztikák későbbi értékelésével.