Miért fáj a gerincsérv?

A fájdalmas gerincsérv sokak mindennapi életét megkeseríti. Ám az általános hiedelemmel ellentétben nem csupán a műtét segíthet helyrehozni a bajt!

A gerincünk a testünk tartóoszlopa, amely rendkívül teherbíró. Harminchárom csigolya alkotja. Az egyes csigolyákat hosszanti irányban húzódó erős szalagok és izmok kapcsolják össze egyetlen oszloppá. A csigolyatestek hátulsó nyúlványaikkal is kapcsolódnak egymáshoz, létrehozva a gerinccsatornát, amelyben védett helyet kaphatnak az idegek.

Mik azok a porckorongok?

A szomszédos csigolyák közötti speciális képződmények a porckorongok, amelyekből huszonhármat számolhatunk meg. Ezek biztosítják a gerincoszlop rugalmasságát, mozgékonyságát, miközben a stabilitásért is felelősek, és egyfajta pufferszerepet is betöltenek az ütközési erőkkel szemben.

A porckorongok a gerinc ívelt alakjának kialakításában is szerepet játszanak. S-alakú gerincünk sokkal nagyobb erőt és stabilitást képes biztosítani, mint egy egyenes vonalú oszlop. Mivel a porckorongok formája finoman idomul a csigolyákhoz, és a vastagságuk nem mindenütt egyforma, lehetővé válik, hogy a csigolyák ne közvetlenül egymás fölött, hanem egymással bizonyos szöget bezárva helyezkedhessenek el. Ez a felépítés alakítja ki a gerinc finom ívét.

Hogyan alakul ki a sérv?

A porckorongokat egy rostos porcgyűrű övezi, míg középen egy kocsonyás, puha anyag, a pulpa helyezkedik el. Ha a porckorongok tönkremennek, az fájdalmas elváltozásokhoz vezethet. Kezdetben a porckorong vízvesztése figyelhető meg, később a rostos gyűrű elemi rostjai is elszakadozhatnak. A puhább belső rész ilyenkor előreboltosulhat, kitüremkedhet, vagy akár a külső gyűrűt is átszakíthatja, szűkületet és az ott kilépő idegek összenyomását okozva. Ezt nevezzük gerincsérvnek vagy porckorongsérvnek (latinul: discus hernia).

Ma még nem tudjuk pontosan, kinél alakul ki porckorongsérv. Kimutatható egyfajta családi halmozódás, ekkor már a harmincas-negyvenes életévekben kialakulhat a porckorong-elfajulás. Klasszikus esetben akár több évig vagy évtizedig is eltarthat, mire a tüneteket is produkáló sérv kialakul. Kisebb trauma (rosszul végzett emelés, hirtelen mozdulat) után azonban előfordulhat, hogy az addig panaszt nem okozó, beteg porckorong azonnal tünetekkel járó sérvvé alakul.

Ezerféle fájdalom

Az idegi érintettség miatt a betegek különböző fájdalmas tünetekre panaszkodnak. Hogy pontosan hol és milyenekre, az attól is függ, hogy a gerinc melyik szakasza érintett. A tompa, állandó deréktáji fájdalomtól az éles, hasító, főleg tüsszentésre, köhögésre jelentkező fájdalomig széles a skála. Jellemző az izomzsibbadás, az érzékelési vagy az izomműködési zavar. A fájdalom jelentkezhet a nyakban vagy a hátban is. Növekedhet lassan, fokozatosan, de bekövetkezhet hirtelen is. A fájdalom kisugározhat a karba vagy a lábba, akár a lábujjakba is. Ilyenkor az előrehajlás – főleg nyújtott lábbal – rendkívül nehéz. Később, tartósan fennálló tünetek mellett a láb egyes izomcsoportjainak gyengülése is bekövetkezhet. A legsúlyosabb esetek a vegetatív rostok károsodása miatt a vizelet- vagy a székletürítés zavaraival is járhatnak. (Ilyenkor azonnali operációra van szükség.)

Bár a sérvnek konkrét fizikális oka van, szakértőnk tapasztalata szerint a tünetek bizonyos lelki tényezők hatására súlyosbodhatnak. A stressz például hozzájárulhat gyulladásos jelenségek kialakulásához vagy az izomzat görcsös állapotához, ami fokozhatja a beteg panaszait. A kiegyensúlyozott, nyugodt életvitelt folytató, porckorongbetegséggel élő embereknél sokkal kevesebb panasz mutatkozik.

Részletes kivizsgálás

A beteg panaszainak meghallgatása után elsődleges fontosságú a fizikális kivizsgálás. A gerincgyógyász által végzett részletes tapintásos ellenőrzés kiterjed többek között a reflexek, az izomerő, a nyomásérzékenység és az érzőműködés megismerésére. Ezt követi a röntgenvizsgálat, amely utalhat ugyan a sérvesedésre (megmutathatja a csigolyaközti rések beszűkülését), de nem alkalmas a pontos diagnózis felállítására. Ha a fentiek alapján fennáll a porckorongsérv lehetősége, akkor CT- vagy MRI-vizsgálatra van szükség. Ez utóbbi mutatja meg legpontosabban a gerinccsatorna anatómiai viszonyait, például azt, hogy a sérv mennyire nyomja az idegeket. Sok esetben kiegészítő – például neurológiai – vizsgálatokra is szükség lehet.

Gyógyítható?

A kezelést rendkívül körültekintően, a betegre szabva kell meghatározni. A döntés sokszor nem könnyű. A gerincsérv enyhébb esetekben visszahúzódhat, ezért a szakorvosok többnyire nem javasolják egyből a műtétet. A legtöbb esetben a türelmesen, módszeresen végigvitt gyógyszeres kezelés (szájon át szedett tabletta vagy infúzió formájában), a beteg számára kialakított egyéni gyógytorna, a fizikoterápiás kezelések, a masszázs és egyes porcképző-porcvédő készítmények alkalmazása teljes panaszmentességhez vezethet. A sok pihenés, a kemény fekhely segítheti az otthoni gyógyulást, egyes fájdalomcsillapítók, izomlazítók és gyulladáscsökkentők pedig enyhíthetik a kínokat.

Ha azonban a sérv nagy kiterjedésű, idegi bántalmakat is okoz, valamint nem reagál a körültekintően végzett konzervatív kezelésre, akkor műtét válhat szükségessé. Az operáció során a gerincsebész eltávolítja a sérült porckorongot vagy annak kitüremkedő részét. Ma már egyre elterjedtebb a mikrosebészeti eljárás, amely során csupán egy apró bemetszést ejtenek.

A betegség kiújulása kivédhető megfelelő óvatossággal, gerinckímélő életmóddal.