De nehéz az iskolatáska

Ahogy egy ortopéd szakorvos látja.

Gyermekeimmel kapcsolatos tapasztalataim okán, talán hasznos lehet néhány gondolat erejéig foglalkozni a kérdéssel. Túl azon,hogy nem kell ortopéd szakorvosnak lenni ahhoz, hogy szembesüljünk gyermekeink, konkrétan az iskolás korosztály tartási problémáival, egy nemzetközi nonprofit alapítvány riasztó statisztikája a témához kívánkozik:

A világ kb 40 millió hátitáskát cipelő iskoláskorú fiataljának 70%-a alkalmatlan, ergonómiai szempontból helytelenül kialakított iskolatáskával jár. Ebből következik, hogy 15 éves korra az adott korosztály mintegy 50%-ának igazolható olyan hát panasza (esetleg konkrét fájdalma is), amely közvetlenül a helytelenül kialakított iskolatáska tartós használatából eredeztethető. Bár pontos hazai statisztikám nincs, a rendeléseken jelentkező iskolások esetében hasonló lehet az arány, sőt, mivel nem állunk túl jól edzettség tekintetében talán több is a panaszos.

Mire kell hát figyelnünk az iskolatáska kiválasztásánál?

  1. Mindenképpen alapszabály, hogy ne a divat (pld. színek, fazon), hanem a megfelelő ergonomikus kialakítás legyen a kiválasztás fő szempontja!
  2. A növekedésben lévő gerincre / ne felejtsük el, sokszor a gyermek (hát)izomzata még nem követi a csontozat és a testsúly növekedését, tehát a veszély a görbület kialakulására nagy! Lehetőleg centrálisan essék a teher.
  3. A megfelelő rigid merevítés nagyon fontos, hogy a táska megfelelően feküdjék fel a hátra, a nélkül, hogy valamilyen irányba húzná a gerincoszlopot!
  4. Lehetőleg legyen csípőre illeszkedő kereszt heveder is a táskán, hogy a szükséges teher részben a csípőkre is jusson, ne csak a háti gerincre.
  5. Nagyon fontos, hogy a váll hevederek szélesek, jól párnázottak legyenek, hogy a vállöv izmaira, és a nyakizmokra minél kevesebb nem kívánatos erőbehatás jusson.
  6. Érdemes megnézni, hogy a táska belső rekeszei segítik e, hogy a nagyobb súlyok a központi részekbe jussanak, ne a szélek felé „húzzák” a teher viselő gyermeket.
  7. Az anyag legyen minél könnyebb, lehetőleg fényvisszaverő felülettel, hiszen viselőjük közlekedik is.
  8. Szerencsés, ha gördülők (kerekek) is vannak a táska alján, hiszen, ha átmenetileg is, de segít a gyermeknek megpihenni, ha húzhatja (is) az alkalmatosságot.

Figyelem! Kézben hordott táska (tartósan) ma már nem megengedhető, a nemkívánatos tartáshibák veszélye miatt.

Abban pedig már csak reménykedni tudok, – az iskoláskorú gyermekes édesanyák és édesapák nevében-hogy az iskolák nem csak deklarálják, hogy csak a legszükségesebb tanszereket kell naponta cipelni, hanem be is tartják. Magam ugyanis sokszor segítettem csemetémnek több mint tíz kg-os táskáját vinni, ami még optimális táska kialakításnál sem kívánatos.