Matracmustra

Ágymatracot már pár tízezer forintért vehetünk, de az igazán jó portékáért ennél jóval többet kell fizetnünk. Milyen szempontok szerint válasszunk matracot?

Sokaknál még mindig a kihúzható kanapé tölti be az ágy szerepét, pedig ezt a bútordarabot csak egy-két vendégéjszaka erejéig lenne szabad használni. Az ilyen ágyak szerkezete semmiképp sem tesz jót a gerincnek, már csak a rugók és a hajlításuk miatt sem. A valóban jó matrac kiválasztása persze egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen vásárláskor sok szempontot kell figyelembe venni: az egyik legfontosabb, hogy a gerinc a matraccal egyenletesen legyen alátámasztva. A másik szempont, hogy a matrac lehetőleg ne szintetikus, hanem természetes anyagokból készüljön, vezesse el a nedvességet, és tisztán lehessen tartani. A gerinc szempontjából fontos, hogy a matrac megfeleljen az egyéni sajátosságoknak, azaz a nagyobb testű emberek matraca is megfelelően tartsa a testet. Ebből a szempontból más matracra van szüksége egy törékeny, vékony csontú nőnek, és egy testesebb férfinek. A leglényegesebb terület az ágyéki gerinc, amely a gerincoszlop egyik legesendőbb szakasza. Ez a testtáj a leghajlamosabb arra, hogy a nem megfelelően alátámasztott matracba belesüppedjen. Ha tehát a matrac nagyon puha, éjszaka nemhogy pihenne a gerinc, de rendellenes helyzetbe is kerül. Ez pedig fokozhatja a kopásos panaszokat, gyulladásos tüneteket. Ezt megelőzendő érdemes korszerű, ún. háromzónás matracot választani, amely a nyaki, az ágyéki gerincszakaszt és alsó végtagokat különböző erővel tartja ellen. Az ilyen ágybetétek kifejezetten előnyösek a gerinc szempontjából, mert míg az ágyéki gerincet kellőképp alátámasztják, addig a nyaki és a lábi zónánál puhábbak. Szintén tanácsos előnyben részesíteni a rugó nélküli portékát: az ortopéd szakorvos azért nem tartja jónak a rugós matracokat, mert azok megtámasztási zónája a rugók miatt kisebb, mint a homogén anyagból, például háncsból készült matracoké. Ebből a szempontból a vákuummatracok is megfelelőek, hiszen egyenletesen támasztják alá a testet. Esetükben inkább az a lényeges, hogy tartós anyagból készüljenek. A tartósságot azzal is lehet növelni, ha a matracot évszaknak megfelelően forgatjuk: az agybetétek egy részének ugyanis mindkét oldala használható. Az egyik oldal előnyösebb télen, mert például gyapjú bevonatú, míg a másik praktikusabb nyáron.

A matracot saját testméretünknek, adottságainknak megfelelően kell kiválasztani, nem szabad a szomszédok, ismerősök, rokonok tanácsaira hagyatkozni, még akkor sem, ha egyébként jó termékeket ajánlanak. Egy-egy megbízható márkát persze ajánlhatnak, de konkrét matracot semmiképp: a gyártók többségénél mérettáblázatból lehet kiválasztani a megfelelő terméket. (Még az is megesik, hogy egy házaspárnak praktikusabb két különböző egyszemélyes matracból összeraknia a franciaágyát, ha lényeges köztük a súlykülönbség, mások a testarányok.)

Akármilyen matracot vegyünk is, vásárlás előtt tanácsos a boltban kipróbálni − még a vákuummatracot is, amely elvileg csak jóval a kicsomagolás után nyeri el végleges formáját. Az ágybetéteket ráadásul nemcsak két-három percig kellene tesztelgetni, hanem ennél jóval hosszabb ideig. Célszerű ezért olyan üzletet keresni, ahol erre lehetőséget biztosítanak. Olyan üzletet is találhatunk, amely azt is lehetővé teszi, hogy az ágybetétet otthoni kipróbálás után ki lehessen cserélni, amennyiben az nem megfelelő. Ha megtehetjük, érdemes olyan matracot vennünk, amelyet egyedi igényeinknek megfelelően, személyre szabottan gyártanak.

Divatos manapság minden matracot bionak kikiáltani, ami önmagában véve semmire nem jelent garanciát. Az európai jog ugyanis a „bio-”, „organikus”, „ökológiai” elnevezéseket csak a mezőgazdasági alapanyagokra és az élelmiszerekre foglalta le, így aki ezekkel a kifejezésekkel más terméket jelöl, nem sérti a jogszabályt, még akkor sem, ha a termék egyáltalán nem tartalmaz ilyen eredetű összetevőket. Ez az elnevezés inkább az olyan matracokat jelöli, amelyek természetes anyagokból, latexből, kókuszháncsból készültek. A bio felirat helyett érdemes az ÖKO-TEX Standard bizonyítványt keresni, amely garantálja, hogy a matrac emberre nézve káros anyagot, így például rákkeltő és allergiát okozó színezéket, peszticideket nem tartalmaz.